BALKUSAN KANYONU
Balkusan Deresi’nin geçtiği kanyon Balkusan Köyü’nün yukarısındaki dağlardan başlayarak köyün içinden geçiyor ve Tekeçatı Gölü’nün başında göle aktığı yere kadar toplam 14km’lik bir yürüyüş parkuru oluşturuyor. Dere, bahar ve yaz aylarında hemen hemen aynı debide akmaya devam ediyor. Derenin kıyısından hiç suya girmeden yapılacak yürüyüş için oldukça rahat bir patika bulunuyor. Suyun yüksekliği ortalama bileklere kadar ve zaman zaman da dize kadar çıkabiliyor. Özellikle Mayıs sonundan itibaren vadi yemyeşil bir görünüm sunuyor. Burası, pek çok çiçek ve bitkinin kolaylıkla göründüğü, endemik bitkiler açısından zengin vadilerden biri.
KUMDAN KANYONU
Balkusan Deresi Tekeçatı Gölü’nden sonra barajı geçerek akmaya devam ediyor. Birkaç km sonra, kalkerli yüksek Toros kayalıklarıyla çevrelenmiş bir yayladan geçerek dar ve derin Kumdan Kanyonu’nun başına geliyor. Kanyonun başladığı çayırlık Yörüklerin her yaz başı geldikleri ve çadırlarını kurdukları yayla konumunda. Kumdan Kanyonu, zaman zaman darlaşan ve çoğunlukla kenarlarında dik ve yüksek kayalıkların olduğu bir kanyon.
Kumdan Kanyonu, Balkusan Vadisi’ne göre yürümesi daha zor bir kanyon ve geçişler için rehber yardımı almak gerekebiliyor. Yürüyüş sırasında mutlaka dereye girerek geçilecek yerler bulunuyor ve su, bel boyuna kadar çıkabiliyor.
Dere, çok aşağıda Yerköprü’den, yani kayalığı delerek doğal bir köprüden geçiyor. Kanyon’un yürüyüş parkuru Yerköprü’den önce bitiyor. Doğanın tadını çıkararak geçilen görece zorlu bir 5-6 saatlik yürüyüşten sonra yeniden araçla birkaç kilometre güneyde, bölgedeki en gösterişli Nekropolis alanına ulaşılıyor. Philadelphia Antik Kenti’nin nekropolis alanı olan Gökçeseki mezarlarının hemen yakınında ise evleriyle, özellikle Izgarlar Konağı’yla ünlü Çamlıca Köyü yer alıyor.